ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
!!!!!!!!!!...
این ماده سمی به محض ورود به بدن تجزیه شده و مادهای به نام گلاسیرآمید را تولید میکند که میتواند با اثر رویDNA و ایجاد جهش در ژنها موجب بروز سرطان، انواع عفونتها و آسیب به سیستم ایمنی و عصبی شود.جام جم: درباره خطرات ناشی از سیبزمینی سرخکرده که متاسفانه امروزه در فهرست همه فستفودها وجود دارد و شیفتگان آن را نیز همه گروههای سنی تشکیل میدهند، بسیاری از کارشناسان اتفاقنظر دارند. آنان احتمال سرطانزا بودن سیبزمینی سرخ کرده را مطرح میکنند و آن را به وجود مادهای به نام آکریلامید نسبت میدهند.
آکریلامید ماده اسیدی سرطانزایی است که هنگام سرخکردن یا برشته کردن مواد کربوهیدراتی در درجه حرارت بالا در محصولاتی نظیر چیپس، نان، برنج، بیسکویت، قهوه و غلات صبحانه ایجاد میشود که مقدار آن در سیبزمینی سرخ کرده و چیپس بیشتر است.
این ماده سمی به محض ورود به بدن تجزیه شده و مادهای به نام گلاسیرآمید را تولید میکند که میتواند با اثر رویDNA و ایجاد جهش در ژنها موجب بروز سرطان، انواع عفونتها و آسیب به سیستم ایمنی و عصبی شود.
عوارض عصبی این سم، شامل اختلال در هوشیاری، ضعف، تحریکپذیری و تغییرات رفتاری است. اختلالات باروری همچون تغییر در رفتارهای جنسی، ناباروری و سقط، تحریک و قرمزی پوست و چشمها از دیگر عوارض آکریلامید است. استفاده از سیبزمینی برای ته دیگ و نیز استفاده از برنج یا نان سوخته میتواند موجب تشکیل این ماده سرطانزا شود.
چه باید کرد؟
تا جایی که میتوانید از خوردن چیپس و سیبزمینی سرخکرده اجتناب کنید اما اگر نتوانستید برای کاهش آکریلامید این موارد را رعایت کنید:
اگر سیبزمینی در دمایی پایینتر از 8 درجه سانتیگراد (دمای یخچال) نگهداری شود به سرعت میزان قند فروکتوز در آن افزایش یافته و هنگام پختن یا سرخ کردن سیبزمینی آکریلامید به میزان بالایی در آن تشکیل میشود.
سرخ کردن سیبزمینی و چیپس در روغن آفتابگردان امکان تولید محصول سالمتر را به وجود میآورد اما باید توجه داشت که در حرارت کم و مدت زمان کوتاه سرخ کردن انجام شود.
قبل از استفاده از سیبزمینی آن را پوست کنده و لااقل به مدت یک ساعت در آب قرار دهید. قرار دادن سیبزمینی در آب قبل از سرخ کردن، قند موجود در آن را جذب کرده و امکان تشکیل آکریلامید را کاهش میدهد.
استفاده از روش آبپز، بخارپز و حتی کبابی کردن روشهای مناسبی است که میتواند ارزش تغذیهای سیبزمینی را حفظ کند و در عین حال از به وجود آمدن مواد مضری چون آکریلامید بکاهد.
با افزودن روغن به سیبزمینی برای سرخ کردن این سبزی نشاستهای، میزان انرژی آن به طور قابل ملاحظهای افزایش مییابد. به طوری که در 100 گرم سیبزمینی 75 کالری، در 100 گرم سیبزمینی کبابی با پوست 93 کالری و در 100 گرم چیپس سیبزمینی 500 کالری انرژی نهفته است، لذا افزایش چربی و انرژی در این فرآورده منجر به افزایش کلسترول بد و زمینههای حملات قلبی، مغزی و سکته را در افراد افزایش میدهد.
توصیه: متاسفانه در بسیاری از رستورانها برای کاهش هزینههای تولید برای سرخکردن از روغنهای نامطلوب استفاده میکنند. این روغنها سرشار از اسیدهای چرب ترانس بوده که مدت زمان حرارت دیدن و یا دفعات استفاده از آنها به طور دائم کنترل نمیشو